Dolar 32,5670
Euro 34,7602
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21 °C
Az Bulutlu

2021 yılında Pazar Dalgalanmasına hazırlıklı olun

COVID-19 salgını 2020 yılında küresel ekonomiyi – her ülkede endüstriler ile birlikte toplumu her yönü ile etkiledi ve 2021 yılında da bir değişim ve belirsizlik dönemini şekillendirmeye devam edecek. Çeşitli aşıların piyasaya sürülmesi ve uygulanmaya başlanması sonun yaklaştığını vaat ediyor, ancak birçok engel 2022 yılına kadar “eski normal yaşama” dönülmesini engelleyecek.

Print Friendly, PDF & Email

Uğraş Kaynarca – Veteriner Hekim

“Bugünün şartlarına baktığınızda, 2021 yılında bir tavuğu beslemeye çalışıyorsam, özellikle rasyonumun Soya Fasulyesi’nin nereden geleceği ile ilgileniyorum.”

Ed Prosser

COVID-19 salgını 2020 yılında küresel ekonomiyi – her ülkede endüstriler ile birlikte toplumu her yönü ile etkiledi ve 2021 yılında da bir değişim ve belirsizlik dönemini şekillendirmeye devam edecek. Çeşitli aşıların piyasaya sürülmesi ve uygulanmaya başlanması sonun yaklaştığını vaat ediyor, ancak birçok engel 2022 yılına kadar “eski normal yaşama” dönülmesini engelleyecek.

Küresel Kanatlı Endüstrisi için, “yeni normal” de halkın hayvansal proteini satın alma ve tüketme şeklindeki değişiklikler, iyimser tahminle 2021 yılının ilk yarısında önemli zorluklar yaratacaktır.

COVID-19 aşırı dalgalanmayı tetikliyor

Nan-Dirk Mulder, “Beyaz Et Covid-19’dan en çok etkilenen protein.”

Gıda Hizmetleri Endüstrisi bu süreçte en çok etkilenen sektörlerin başında geldi. Rabobank Hayvansal Protein Kıdemli Analisti Nan-Dirk Mulder, Gıda Hizmet Sektörleri ülkelere bağlı olarak değişmekle birlikte Beyaz Et Sektörü pazarlarının %20 ile 50’si kadarını oluşturuyor ve bu oran da Beyaz Et’i “COVID-19’dan en çok etkilenen protein” yaptığını söyledi.

Gıda Hizmetleri Sektörü 2021 yılında da, özellikle de oturarak servis veren restoran kategorisinde olumsuz piyasa baskısı yaşamaya devam edecek. 2020 yılında ABD ve AB’de tüketici taleplerinde %50’den fazla düşüş gördükten sonra 2021 yılında tam bir iyileşme yaşamayacak.

Mulder, “Satış kanallarının ve üreticilerin yeniden odaklanması gerekiyor. COVID-19 ile tüketicilerin et tercihleri değişti. Tüketiciler farklı boyutlarda kanatlı eti, organik besleme gibi yetiştirme tercihleri, yüksek kalitede işlenmiş beyaz et tercih etti.” diyor Mulder. Bu eğilimin markalar için daha güçlü bir konum sağlayacağını ekledi.

Ayrıca Mulder, tüketicilerin siparişlerini azaltması sonucu Gıda Hizmet Sektörünün çöküşü ile küresel ticaretin etkilenmesi, ABD, Avrupa, Brezilya ve Tayland gibi ihracatçı ülkelerden ithal edilen kümes hayvanı fiyatlarının da oldukça rekabetçi hale gelmesine neden oldu.

Brian Earnest, “Beyaz et talebindeki belirsizlik ve yüksek yem maliyetleri üreticileri zorluyor.”

IHS Markit’in Kıdemli Analisti Brian Earnest, “ABD piliç etinin küresel piyasalara katılımı 2020’de zayıfladı” diyor. “Zayıf iç talep ve ihracat kaynaklı düşüşler nedeniyle toplam kırmızı et talebi de zarar gördü. Ortak ülkelerin ekonomik toparlanmasıyla ABD’nin tarım sektörüne desteğini cesaretlendirebilir, ancak toparlanmanın şartlarının yerine getirildiğini gösteren önemli kanıtlar henüz gün yüzüne çıkmadı. Devam eden COVID-19 belirsizliği nedeniyle beyaz et talebinde oluşan belirsizlik ve yüksek yem maliyetleri, Beyaz Et Endüstrisi ve yem üreticileri için zorlu bir ortam yaratıyor.

Rabobank Hayvansal Protein Kıdemli Analisti Nan-Dirk Mulder, Yumurta Endüstrisinin perakende ya da açık pazarlarda rahatlıkla satışının gerçekleşmesi nedeniyle bu dönemde en az etkilenen protein kaynağı olduğunu belirtti.

Gıda Hizmeti Endüstrisinin yoğun mücadelesinin ötesinde, beyaz et işleme tesisleri ve tedarik zincirine bağlı endüstriler, personel ve çalışanlarının güvenliği endişeleriyle mücadele etmeye devam ediyor.

Gıda Endüstrisi Hayvanları Beslenme Uzmanı ve Teknik Satış Danışmanı Scott Tilton, “COVID-19, İşleme Tesisleri, kuluçkahaneler, ahırlar ve yem fabrikaları personellerinin yaşamını zorlaştırarak ve bu zincirin bağlı olduğu sektörlerle etkileşim yeteneğini azaltarak sektör için zorluklar yaratmaya devam ediyor” diyor. Örneğin Andersons Inc. işletmesinin, uygulamaya koyduğu antibiyotik içermeyen ve tamamen sebze bazlı rasyona dayalı besleme programı da bu dönemde önemli zorluklarla karşılaştı.

Rabobank Hayvansal Protein Kıdemli Analisti Nan-Dirk Mulder, bazı bölgelerdeki kümes hayvanı üreticileri, hava yolculuğunun azalmasının yol açtığı lojistik zorluklarla uğraşmaya devam ediyor. Bu durum, “kuluçkalık yumurta ve günlük civciv tedarikini zorlaştırıyor ve ana hayvan stokunun itlaf edilmesine yol açıyor. Bu da maliyetler ve fiyatların yükselmesine neden oldu.” diyor.

Değişken ve yüksek yem fiyatları

Düşük tahıl stokları 2020 yılında mısır, soya fasulyesi ve buğday fiyatlarını % 25 artırdı ve birkaç önemli bölgedeki (örneğin Latin Amerika, Ukrayna) hayal kırıklığı yaratan hasatlar nedeniyle yemlik tahıl maliyetleri 2021 yılında da artmaya devam edecek. Tüm bu gelişmeler arzı düşürdü ve hammadde fiyatlarını yükseltti.

Mısır ve soya küspesi fiyatlarının 2021 yılında %10’dan fazla artması bekleniyor.

Ed Prosser, “Çin herhangi bir yem hammaddesini satın almaya başladığında, diğer ülkeleri tedirgin ediyor.”

“Birkaç yıldır, [yem endüstrisi] iyi hava koşullarından, rekor hasatlar ve tahıl fazlalığından faydalandı. Scoular Risk Sorumlusu Şefi Ed Prosser, “Çin daha fazla kaloriye ihtiyaç duyması sebebiyle ihracat talebini artırdı ancak buna rağmen, Eylül 2020 hasat sezonunda Çin ve Amerika Birleşik Devletleri için düşük rekolteli hasat sezonu geçti. “Tüm bu faktörler, Kuzey Amerika’nın hasat zamanı esnasında birleşti ve tarımsal fiyatlarda ters mevsimsel yükseliş gördük. Çin herhangi bir yem hammaddesini satın almaya başladığında, diğer ülkeleri tedirgin ediyor.

Mısır ve soya üreten başlıca ülkelerdeki hayal kırıklığı yaratan hasatlarla birlikte stoklar düşük kaldı ve tahıl fiyatları arttı, bu da 2021 yılının başından itibaren kümes hayvanı yem maliyetlerinin önemli ölçüde artmasına neden oldu. Mısır ve soya fasulyesi pazarlarımızdaki hedge fonu katılım endeksi temkinli olmaktan çıkıp rekor bir ilgi göstermeye başladı ve bu da mısırda kile başına 1 $ ve soya fasulyesinde kile başına 2 $ düzeyinde ralliye neden oldu. Biliyorsunuz bu işi 35 yıldır yapıyorum, yaşanan bu durum, eşi benzeri görülmemiş bir şey.”

CoBank, hayvansal protein sektörünün 2021’de yem maliyetlerinde %12’lik bir artış yaşayacağını tahmin ediyor.

CoBank Hayvansal Protein Baş Ekonomisti Will Sawyer, “Çin domuz sürüsünü yeniden toparlarken yem talebinin artmasıyla birlikte ABD Tahıl Vadeli İşlemler Borsası’nda Tahıl Vadeli İşlemlerinde kile başına 4,25 ABD doları ve Soya Küspesi’nde ise ton başına 375 ABD doları fiyatlar bekliyoruz” dedi.

IHS Markit’in Entegre Broyler İşleyicileri için hesapladığı 2021 karma yem maliyetinin 2020 yılı maliyetlerinin %15 üzerinde olması bekleniyor.

Tedarikler daraldıkça, satın almanın rolü çok önemli olacaktır.

Ed Prosser, “Bugünün şartlarına baktığınızda, 2021 yılında bir tavuğu beslemeye çalışıyorsam, özellikle rasyonumun Soya Fasulyesi’nin nereden geleceği ile ilgileniyorum.”

Scoular Risk Sorumlusu Şefi Ed Prosser, “Bugünün şartlarına baktığınızda, 2021 yılında bir tavuğu beslemeye çalışıyorsam, özellikle rasyonumun soya fasulyesi’nin nereden geleceği ile ilgileniyorum,” diyor. “Bugün yeni mahsul soya küspesi için fiyatlarda gerileme var, ancak bu fiyatların gerçekten korunabileceğine inanmıyorum. Ve tüm bu hammaddelerin 2021 yılında tedarik edilmesi daha zor olacak ve kesinlikle 2020 yılı için belirlenen bütçelerden daha yüksek fiyatlarla olacak.”

DuPont Hayvan Besleme İşletme Birimi Direktörü Aart Mateboer, kümes hayvanı yemi üreticileri ve besleme uzmanları maliyetleri düşürmek için rasyon bileşenlerini yeniden formüle etmeye çalışırken, örneğin daha uygun maliyetli veya yerel olarak mevcut hammaddeleri kullanarak yapılacak rasyon bileşenlerindeki değişikliklerin, hayvan beslemesinde yem katkı maddelerinin kullanımını da etkileyeceğini söylüyor. Bu yeni formülasyonları değişen ticari taleplerle uyumlu hale getirmenin 2021 yılında sürekli bir zorluk oluşturacağını düşünüyor.

Gıda Endüstrisi Hayvanları Beslenme Uzmanı ve Teknik Satış Danışmanı Scott Tilton, “Güney yarımkürede düşük mahsul alınacağını öngören mevcut arz ve talep tahminlerini değerlendirdiğimizde, görünürde bir kesinti yok” diyor. “Hayvan besleme uzmanları ve yem üreticileri, rekabetçi kalabilmek için yeni içerik alternatifleri keşfetmeye ve mevcut rasyon içeriği oranlarına meydan okumaya devam edecek.”

Kümes hayvanı üreticileri, bu yüksek üretim maliyetlerini tüketicilere aktarmaya çalışabilir, ancak bunu çok zorlu, fiyat odaklı bir pazarda yapmaya çalışacaklar.

Francois Fernandez, “Yem üreticileri, yem verimliliğini optimize etmek için yenilikçi olmak ve yeni çözümler bulmak zorunda kalacak.”

Wisium Premix and Services Başkan Yardımcısı Francois Fernandez, “Yem üreticileri, özellikle COVID-19 salgını tüketicilerin satın alma ve tüketim davranışları üzerinde etkili olmaya devam ettikçe, yem verimliliğini optimize etmek için yenilikçi olmak ve yeni çözümler bulmak zorunda kalacak” dedi.

Hayvan hastalıklarının etkisi

Afrika domuz vebası (ASF), küresel et ve yem pazarlarında önemli bir engel olmaya devam ediyor.

Virüs son iki yılda Asya domuz sürülerini yok ettikten sonra, hastalıktan etkilenen Çin ve diğer Doğu Asya ülkeleri sürülerini hızla yeniden toparlamaya başladı. Rabobank Hayvansal Protein Kıdemli Analisti Nan-Dirk Mulder, 2020’de toparlanan Çin domuz sürüsünün %22 büyüdüğünü ve 2021 yılında %15 daha büyümesinin beklendiğini, ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) ülkelerinin de domuz eti üretimini % 8 artıracağını bildirdi.

Bu arada, bölgedeki tavuk üretimi genişliyor, 2020 yılında Çin’in tavuk üretimi %12 ve Vietnam’da da %5 arttı.

“Bu devasa yatırımlar, endüstri yapısını hızla modern endüstriyel çiftçilik sistemlerine kaydırıyor ve bu şirketler soya, mısır ve yem katkı maddeleri ve konsantreleri dahil olmak üzere modern yem içeriklerini kullanacaklarından küresel yem pazarlarını büyük ölçüde etkiliyor,” diyor.

Buna ek olarak, Asya’nın hızlı toparlanması 2021 yılında küresel et pazarlarını etkileyecek ve “Çin, Vietnam ve Filipinler’e ticaret için fiyatların çok yükseldiği 2020 yılının ardından daha düşük fiyatlarla daha düşük ithalat talebine yol açabilir” diyor Rabobank Hayvansal Protein Kıdemli Analisti Nan-Dirk Mulder. Önemli ihracatçılara dikkat çekiyor, (AB, ABD, Rusya ve Brezilya) ihracat pazarlarını çeşitlendirmeye çalışacaklar. Bu arada, kuş gribi (AI), Kuzey Yarımküre’de, özellikle Avrupa, Rusya, Orta Asya ve Kuzeydoğu Asya’da kümes hayvanı üretimini tehdit ediyor.

Fernandez, bu hastalık zorluklarının “bazı bölgelerde üretimde düşüşe neden olabileceğine ve ayrıca bir bölgeden veya bir hayvansal protein kaynağından diğerine üretim değişiklikleri gerektirebileceğine” inanıyor.

2022 yılında eski güce deri dönüş mü?

“Maliyet odaklı tüketiciler standart ürünlere döndükçe, pahalı özel ürünler ve organik kümes hayvanı konseptlerine olan talep azalacaktır.”

Aart Mateboer

2020 yılında küresel ekonomik büyümedeki %4,5’lik tarihsel gerileme, dünya kümes hayvanı endüstrisi tarafından hissedilecek bir eğilim olan tüketici harcamalarında beklenen azalmalarla birlikte 2021 yılında da küresel ekonomik verilerini bozmaya devam edecek. Örneğin, maliyet bilincine sahip tüketiciler standart ürünlere döndükçe, pahalı özel ürünler ve organik kümes hayvanı konseptlerine olan talep azalacaktır.

DuPont Hayvan Besleme İşletme Birimi Direktörü Aart Mateboer, değişken pazar durumu nedeniyle, et üreticilerinin sürekli değişen müşteri taleplerine uyum sağlama becerisinin, pandeminin sonraki aşamalarında iş yapabilmek için gerekli olacağını düşünüyor.

Rabobank Hayvansal Protein Kıdemli Analisti Nan-Dirk Mulder şunu kabul ediyor: “Kümes hayvanı endüstrisinin COVID-19 sonrası dönemde daha iyi zamanlara hazırlanması gerekiyor, ki bu muhtemelen 2022 yılında olacak. Bu, dünya çapında kümes hayvanları için büyümenin geri dönüşü anlamına gelecektir, ancak COVID-19’dan sonra uzaktan çalışma devam ederken gıda hizmeti endüstrisi üzerinde devam eden baskı ile birlikte, bu da evde tüketim için daha özel kanallara geçiş anlamına geliyor.”

Kaynak: Watt Poultry

Keyifli okumalar dileriz

COVID-19 pandemisinin sektörümüze etkleri, Yem Hammadde Maliyetleri, Soya Fasulyesi, Mısır ve Buğday ile ilgili güncel haberleri gözden geçirmek isterseniz,

Print Friendly, PDF & Email

Turkish Poultry Net

Haberler ve Aylık Dergi bildirimi almak için Abone olun

Haftalık güncellemeler - Turkish Poultry Aylık Dergi bildirimi almak için kaydolun.

Daha fazla bilgi için Gizlilik politikamızı okuyun.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

Bir Cevap Yazın

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.