Dolar 32,6563
Euro 34,8392
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22 °C
Az Bulutlu

Dünya Ekonomik Büyüme Hızı Artıyor

Covid-19 pandemisi ekonomik faaliyetlere gölge düşürmeye devam etse de, ekonomik büyüme hız kazanıyor.
Beklentiler, dünya kanatlı endüstrisi için de büyümenin daha parlak olacağı yönündedir.

Print Friendly, PDF & Email
Dünya Ekonomik Büyüme Hızı Artıyor
REKLAM ALANI

26 Mayıs 2021

Uğraş Kaynarca – Veteriner Hekim

Covid-19 pandemisi ekonomik faaliyetlere gölge düşürmeye devam etse de, ekonomik büyüme hız kazanıyor. Beklentiler, dünya kanatlı endüstrisi için de büyümenin daha parlak olacağı yönündedir.

2021 yılı Dünya ekonomik büyümesinin iki ay önce sadece % 4 olacağı tahmin edilirken tahminler % 6 olarak revize edildi.

Ne yazık ki, bu yıl bir çok risk varlığını koruyor. Yeni Covid-19 varyasyonları, dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun aşılanmasını zorlaştıracaktır. Yüksek seyreden tahıl fiyatları daha da yükselebilir. Asya ve Avrupa’da son zamanlarda görülen kuş gribi salgını, önümüzdeki sonbaharda daha büyük bir etkiyle geri dönebilir.

Yaşanan ekonomik durgunluğun, klasik bir “V” şeklinde durgunluk olduğu anlaşılıyor.
Dünya Ekonomik Büyüme Oranları Grafiği

Tüm bu risklerin varlığına rağmen, salgının dünya ekonomisi üzerindeki durgunluk etkileri, daha fazla insanın devletler tarafından aşılanmasıyla azalacaktır.

Hayvansal proteine olan talep normal şartlarda ekonomik durgunluk dönemlerinde azalır, çünkü et dünya nüfusunun çoğu için lüks gıda maddesidir. Pandemi şartlarındaki ekonomik durgunlukta, protein talebi üzerindeki olumsuz etkiler, birçok hükümetin tüketici gelirini artırmaya yönelik büyük çabalarıyla hafifletildi. Sonuç olarak, et resesyonu beklenenden daha hafif gerçekleşti ve çoğu ülkede ete olan talep güçleniyor.

Kümes hayvanları endüstrisi bu krizden kurtulmak için iyi bir konuma sahipti. Ekonomik durgunluk dönemlerinde talepte daha pahalı etlerden kümes hayvanlarına doğru bir kayma vardır. Önümüzdeki ekonomik genişlemede, tahılların yüksek fiyatı beyaz ete rakip etlere karşı olumsuz etki oluşturacaktır.

Mısır

Mısır fiyatlarının 2020 yılına göre kile başına ortalama 1 USD daha yüksek olması bekleniyor.

US Mısır Son Üretim Stoğu – Milyon Kile
Dünya Mısır Son Üretim Stoğu USDA – Milyon Ton Kile
Mısır Ortalama ABD Çiftlik Fiyatı – $ / Kile

Mısır fiyatları, esas olarak Çin’e artan ihracat ve hem Kuzey hem de Güney Amerika’daki olası kuraklıklarla ilgili endişeler nedeniyle geçen yılın Ağustos ayı ile bu yılın Şubat ayları arasında olağanüstü bir artış gösterdi. Her yeni raporla birlikte tahmini son envanter düştü, bu da tahıl kullanıcıları için her zaman kötü bir işaret oldu. Son mahsûl yılı olan 2019-2020, ABD’de 1,9 milyar kile stokla sona erdi. Bu mahsûl yılı, 2020-2021 döneminde son envanterin 1,3 milyar kile düşmesi bekleniyor. Dünya stokları da düşmeye devam ediyor.

2021 yılında Mısır tedariğinde düşme bekleniyor.
US Mısır Tedariği ve Beklentiler – WASDE Nisan 2021 – USDA 2020-2021 – Milyon Kile

Chicago’da Mart mısır vadeli işlemlerinin fiyatı, Ağustos ayındaki 3,30 $ ‘dan Ocak ayında % 75 artışla 5,70 $’ a yükseldi. Güney Amerika’daki kuraklık korkusu artık sona erdi. ABD’de kuraklık gibi herhangi bir ek yükseliş haberi olmadan, mısır fiyatı mevcut mahsûl yılının geri kalanında aşağı doğru kayabilir, ancak nispeten yüksek kalabilir. Sonuç olarak, bu mahsul yılı tahıl kullanıcıları için zorlu bir yıl olacaktır. Mısır fiyatı, ortalama olarak geçen mahsul yılına göre neredeyse kile başına bir USD daha fazla olacak. İyi bir ekim mevsimi, yaz ve hasat, gelecek mahsul yılında (Eylül 2021 – Ağustos 2022) daha düşük fiyatlara yol açacaktır.

Soya Fasulyesi

Soya fasulyesi stokları bu yıl düşük seviyede olacağından fiyatlar değişken ve yüksek olacaktır. Soya fasulyesi fiyatı geçen yla göre 100 USD daha yüksek olacaktır.

ABD Sonlanan Soya Fasulyesi Stoku USDA – Milyon Kile
Dünya Sona Eren Soya Fasulyesi Stoku USDA – Milyon Ton
USDA Soya Küspesi ABD Ortalama Fiyatı

Soya fasulyesi için durum, tahıl alıcıları için mısırdan daha kötü görünüyor. Stokların ve tedarik seviyelerinin minimum seviyelere düşmesi bekleniyor. Envanter düşük olduğunda, fiyatlar muhtemelen hem yüksek hem de daha değişken olacaktır. Bu mahsul yılı soya küspesinin ortalama fiyatı, geçen mahsûl yılına göre en az 100 $ daha yüksek olacaktır. Mısırda olduğu gibi, nedenlerin büyük bir kısmı Afrika Domuz Vebası (ASF) sonrası geri dönen artan domuz popülasyonunu beslemek için Çin’e yapılan ihracatın çok daha yüksek olmasıdır.

2021 yılı Soya fasulyesi stoklarının düşmesi bekleniyor.
ABD Soya Fasulyesi – USDA 2020-2021 – WASDE Nisan 2021 – Milyon Kile

Güney Amerika’daki nihai üretim rakamlarına çok şey bağlı olacak. ABD dünya soya üretimine mısır üretimi kadar hâkim değildir. Brezilya ve Arjantin, dünya soya fasulyesi arzı üzerinde giderek daha büyük bir etkiye sahip olmaktadır. Şu anki Güney Amerika hasadı oldukça iyi görünüyor. Güney Amerika’dan yapılan ihracatın bu mahsûl yılında beklenenden biraz daha az olması muhtemeldir.

ABD Tavuk Endüstrisi

ABD Kanatlı Pazarı Maliyet ve Fiyatları

2021 yılı belirsiz bir 2020 yılından sonra daha normal kanatlı pazarına dönüşü işaret etmelidir. Geçen yılın tersine, süpermarket talebi düşerken yemek hizmeti talebinin artması beklenebilir. Sınırlı üretim artışları ile birleşen güçlü genel talep, nispeten yüksek fiyatlara yol açacaktır.

Tavuk, geçen yıl süpermarketlerde çılgınca popüler olmasına rağmen, bu kadar çok yemek hizmeti talebinin kaybı, 2020 yılında zaman zaman daha küçük bir pazarı hedefleyen yüksek tavuk arzının olduğu anlamına geliyordu. Kanatlı pazarı bu yılın başında gerilemeye başladı. Sandviç savaşları devam ederken özellikle kemiksiz göğüs fiyatları şaşırtıcı derecede yükseldi. Beklendiği gibi ekonomi tekrar güçlü hareket ederse, tavuk fiyatları yıl boyunca güçlü kalacaktır. Giderek daha pahalı olan tahılın maliyetini karşılamak için daha yüksek fiyatlara ihtiyaç duyulacaktır.

Geçen yıl Çin, pazarını ABD kanatlı endüstrisine açtı. Bu değişimle Çin, Meksika’dan sonra ABD kanatlı endüstrisi için en büyük ikinci pazar oldu. İhracat, başlangıçta endişe edildiği gibi sadece pençelere yönelik gerçekleşmedi, Çin büyük miktarlarda bacak alımı yaptı. Çin’e yapılan ihracat, Covid-19’a yönelik sıkı denetimler nedeniyle son birkaç ayda yavaşlasa da, tüm yıl için ihracatın en azından geçen yıla eşit olması beklenebilir.

USDA (Nisan WASDE), tavuk üretiminin bu yıl sadece % 0,4 artmasını bekliyor. Aşağıdaki grafikte de görülebileceği gibi, tavuk üretimi ilk çeyrekte daha düşüktü. Bu yılın her iki çeyreğinde de biraz daha yüksek olması bekleniyor.

ABD’de tavuk üretiminin bu yıl sadece % 0,4 artması bekleniyor.
ABD Üç Aylık Broyler Üretimi USDA – Milyon Pound

İşleme tarihini göstermek için 7 hafta ileriye taşınan civciv girişleri grafiği, üretimin en azından Haziran ayına kadar 2020 yılının altında, Mayıs başında büyük bir düşüşle devam edeceğini gösteriyor. Güçlü talep ve nispeten kısıtlı arz göz önüne alındığında, tavuk fiyatlarının nispeten yüksek kalması muhtemeldir.

ABD’de civciv girişleri Mayıs başında büyük biri düşüş gösterecek.
Haftalık Civciv Girişi – Milyon

2007 – 2013 yılları arasındaki büyük durgunluğun etkisiyle düşüşün ardından, ABD’de kişi başına hem kırmızı et hem de beyaz et tüketimi 2019 yılına kadar her yıl istikrarlı bir şekilde arttı. Bu yıl kişi başına toplam et tüketiminin bir miktar düşmesi bekleniyor. Genel olarak et talebinin, teşvik ödemeleri ve ekstra işsizlik sigortası ile daha da düşmesi engellendi. Toplam et tüketiminde bir geri dönüşün 2022 yılında başlaması muhtemel.

ABD’de kişi başına toplam et tüketiminin bir miktar düşmesi bekleniyor.
ABD Kişi Başına Kırmızı Et ve Kümes Hayvanı Tüketimi USDA – lbs
Kemiksiz Göğüs

Kemiksiz göğüs etinin fiyatı geçen yıl yükseliş trenindeydi. Süpermarket stok aşamasında fiyatlar yükseldi, gıda hizmetindeki düşüş nedeniyle düştü, bazı tesisler kapandığında yükseldi ve ardından tesisler yeniden açıldığında düştü. Yıl sonunda göğüs eti fiyatları en düşük seviyelerine geriledi. Bu yıl, göğüs eti, kısmen yeni fast food tavuklu sandviçler sayesinde her ay istikrarlı bir şekilde artış eğilimine girdi. Tüm yemek hizmeti talebinin bu yıl güçlü bir şekilde geri dönmesi bekleniyor.

ABD’de Kemiksiz Göğüs Eti fiyatlarının yüksek seyredeği öngörülüyor.
Kemiksiz Göğüs Eti USDA – Kuzeydoğu Fiyatı – Sent / lb

ABD’de tavuk üretimi, yüksek seyreden kanat, but ve göğüs eti fiyatları sayesinde kârlı seyrediyor. İlkbaharın sonlarında mevsimsel bir zirveden sonra normalde olduğu gibi fiyatların düşmek yerine bu yıl yüksek kalması muhtemeldir. Görünüşe göre sektör, yıl boyunca da kârlı kalmaya devam edecek.

Bacak

Bacak fiyatları büyük ölçüde ihracat pazarına bağlıdır. Çin’e ihracat son birkaç ayda düştü, ancak toplam ihracatın bu yıl en azından geçen yıla göre sabit kalması gerekiyor. Dünya, olası görünen Covid-19 durgunluğundan sarsılırsa, ihracat için görünüm daha da iyi olacaktır. Güçlü ihracatın yanı sıra, kemiksiz but olmak üzere bacağa yönelik artan iç talep, bacak fiyatları için güçlü bir destek sağlıyor.

ABD’de güçlü ihracat ve artan iç talep, bacak fiyatları için güçlü bir destek sağlıyor.
Bacak Çeyrek Fiyatı USDA – Kuzeydoğu Fiyatı – Cents / lb
Kanat

Geçen yıl yemek hizmeti talebindeki çöküş hiçbir yerde kanat pazarından daha belirgin değildi. Aniden yükselen işsizlik, düşen ücretler, spor müsabakalarının iptal edilmesi, restoran ve barların kapatılması, fiyatları sadece geçici bir süre için yükselten darbe oldu. Kanat fiyatları Mayıs ayında hemen yukarı fırladı ve yılın geri kalanında da yükselmeye devam etti. Fiyatların ani artışının bir nedeni, büyük tavuk kemiklerini ayırma işlemi düştüğü için arzın azalmasıydı. Yiyecek hizmetinin yeniden açılmasıyla birlikte, kanat fiyatları yaklaşık 3 dolar arttı ve yılın geri kalanında da nispeten yüksek seyredecektir.

ABD’de Kanat fiyatları yaklaşık 3 USD artış gösterdi.
Tüm Kanat Fiyatları 2020-2021 USDA – Kuzeydoğu Fiyatı – Cents / lb

Dünya ve Tavuk Büyüme Hızı

Tavuk üretimi geçen yıl Covid-19 nedeniyle sadece % 1 büyüdü. USDA’ya göre bu yıl büyüme % 1,5 olacak. Büyümedeki toparlanma talepteki toparlanmanın gerisinde kalıyor. 2022’de büyümenin en az % 2’ye yükselmesi bekleniyor.

Dünya Kanatlı Pazarı’nın 2022 yılında % 2 düzeyinde olması bekleniyor.
Dünya Kanatlı Pazarı Büyüme Hızı

Kaynak: Aviagen

Keyifli okumalar dileriz

Raporun 2021 yılı 1. Bölümünü gözden geçirmek isterseniz,

Besleme ve Yem Hammaddeleri ile ilgili güncel haberleri gözden geçirmek isterseniz,

Print Friendly, PDF & Email

Turkish Poultry Net

Haberler ve Aylık Dergi bildirimi almak için Abone olun

Haftalık güncellemeler - Turkish Poultry Aylık Dergi bildirimi almak için kaydolun.

Daha fazla bilgi için Gizlilik politikamızı okuyun.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

Bir Cevap Yazın

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.