Dolar 32,5720
Euro 34,9922
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24 °C
Az Bulutlu

Virüslere dirençli kümes hayvanları yetiştirmek

Kanatlıların bağışıklığı ile ilişkili genler üzerinde yapılan çalışmalar, kümes hayvanlarının viral enfeksiyonlara karşı daha dirençli olacağını göstermektedir.
Yaygın kanatlı virüslerine karşı daha dirençli veya daha duyarlı olduğu bilinen farklı tavuk ırkları üzerinde yapılan araştırma, tavuğun enfeksiyona karşı bağışıklık tepkisinde merkezi bir role sahip olan düzinelerce gen varyasyonunu ortaya çıkardı.

Print Friendly, PDF & Email

27 Temmuz 2022

Uğraş Kaynarca – Veteriner Hekim

Kanatlıların bağışıklığı ile ilişkili genler üzerinde yapılan çalışmalar, kümes hayvanlarının viral enfeksiyonlara karşı daha dirençli olacağını göstermektedir.

Yaygın kanatlı virüslerine karşı daha dirençli veya daha duyarlı olduğu bilinen farklı tavuk ırkları üzerinde yapılan araştırma, tavuğun enfeksiyona karşı bağışıklık tepkisinde merkezi bir role sahip olan düzinelerce gen varyasyonunu ortaya çıkardı.

Roslin Enstitüsü bilim insanları tarafından elde edilen ilk bulgular, hastalığa dirençli kümes hayvanlarının yetiştirilmesine yardımcı olmak için tavukların enfeksiyona karşı tepkisini belirleyen genetik varyasyonların olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, hepsi ayrı ayrı kümes hayvanları endüstrisi için oldukça maliyetli virüs enfeksiyonlar olan Avian Influenza, Marek, Gumboro ve/veya Enfeksiyöz Bronşit virüslerine doğal olarak daha dirençli veya eğilimli olduğu tespit edilen tavuklardan alınan DNA örneklerini analiz etti.

Bilgisayar yazılımı, interferonlar olarak bilinen bağışıklık proteinlerinin ve diğer ilişkili moleküllerin üretimiyle bağlantılı genlerdeki varyasyonları taradı.

Araştırma ekibi, DNA’nın bu bölgelerindeki varyasyonların neden olduğu etkiyi ve bunların her tavuğun enfeksiyona verdiği yanıtla nasıl ilişkilendirilebileceğini belirlemek için bulgularını tavuklar için standart bir referans genomla karşılaştırdı.

Analizler toplamda, dört enfeksiyondan birine karşı direnci veya duyarlılığı etkilemesi muhtemel 60 genetik varyasyonu saptadı.

Yapılacak daha fazla araştırma ile

Bu DNA varyasyonlarının tavuk hücreleri üzerindeki etkisini değerlendiren ve bu varyasyonların laboratuvar ortamında bu dört virüsün her biri (AIV, MD, IBD ve IB) ile eprüvasyonunu içeren yapılacak yeni araştırmalar, ilgili mekanizmaların daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Mevcut ve yeni elde edilecek bulgular, civcivlerin viral enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmalarını sağlamak için hangi genetik varyasyona sahip tavukların ırklarının yetiştirilebileceğini belirlemeye yardımcı olacaktır.

Dr Jacqueline Smith, “Çalışmamız, kümes hayvanlarında bir dizi viral enfeksiyona karşı doğuştan gelen bağışıklığı etkileyen genetik faktörleri anlamak için bir ilk adımdır. Bulduğumuz varyantlar daha fazla araştırmanın önünü açacak ve hastalığa dirençli tavukların yetiştirilmesi için öncü olabilir.”

Bu yeni araştırma bulguları, kümes hayvanlarını enfeksiyona karşı korumak için ilaç tasarımı veya aşı geliştirme araştırmalarına da ışık tutacaktır.

İnsanlardaki bağışıklık sistemi de bu çalışmada araştırılan benzer mekanizmaya sahip olduğu ve Avian Influenza virüsü gibi zoonotik virüslerin insanlara bulaşma potansiyeline sahip oldukları için, bu genetik varyasyon bulguları insanlarda bağışıklık için de geçerli olabilir.

Çalışma baş yazarı Joshua Mountford, “Viral enfeksiyonlar, kanatlı endüstrisi için önemli bir sorundur. Aynı zamanda hayvan refahını da etkilemektedir. Tavukların enfeksiyona karşı güçlü bir direnç göstermesini sağlayan genetik faktörlerin belirlenmesi, birçok fayda sağlayacaktır.”

Kaynak: Poultry News

Keyifli okumalar dileriz

Diğer Yenilikçi teknolojiler üzerine yazıları gözden geçirmek isterseniz,

Print Friendly, PDF & Email

Turkish Poultry Net

Haberler ve Aylık Dergi bildirimi almak için Abone olun

Haftalık güncellemeler - Turkish Poultry Aylık Dergi bildirimi almak için kaydolun.

Daha fazla bilgi için Gizlilik politikamızı okuyun.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

Bir Cevap Yazın

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.