Dolar 32,5010
Euro 34,5615
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26 °C
Az Bulutlu

2022 ABD Avian Influenza Salgını Analizi

ABD, Şubat-Haziran 2022 arasında büyük bir kuş gribi salgınıyla mücadele etti. Toplamda, 40.1 milyon kanatlının kaybıyla sonuçlanan 186 vaka rapor edildi. 2015 salgını sırasında alınan dersler, bu salgına kadar hatırlanmadı.
2016 yılında , ABD Tarım Bakanlığı Hayvan ve Bitki Sağlığı Servisi (APHIS) , 2015 salgını hakkındaki nihai raporunda bunların ABD ‘nde şimdiye kadarki en ciddi salgınlar olduğunu belirtti. Yüksek patojeniteye sahip Avian Influenza virüsü 227 salgın ile 43 milyon yumurta tavuğu ve 7.4 milyon hindi dahil olmak üzere 50.4 milyon kümes hayvanını öldürdü.

Print Friendly, PDF & Email

21 Kasım 2022

Uğraş Kaynarca – Veteriner Hekim

ABD, Şubat-Haziran 2022 arasında büyük bir kuş gribi salgınıyla mücadele etti. Toplamda, 40.1 milyon kanatlının kaybıyla sonuçlanan 186 vaka rapor edildi. 2015 salgını sırasında alınan dersler, bu salgına kadar hatırlanmadı.

2016 yılında , ABD Tarım Bakanlığı Hayvan ve Bitki Sağlığı Servisi (APHIS) , 2015 salgını hakkındaki nihai raporunda bunların ABD ‘nde şimdiye kadarki en ciddi salgınlar olduğunu belirtti. Yüksek patojeniteye sahip Avian Influenza virüsü 227 salgın ile 43 milyon yumurta tavuğu ve 7.4 milyon hindi dahil olmak üzere 50.4 milyon kümes hayvanını öldürdü.

Böckmann (2021) tarafından yapılan bir analize göre, toplam ekonomik zarar 3 milyar ABD dolarının üzerindeydi. Takip eden 5 yılda, yalnızca hızla kontrol altına alınabilen küçük salgınlar meydana geldi. Şubat ve Haziran 2022 arasında yine büyük çaplı virüs salgınları yaşandı. Toplamda 186 vaka belgelendi ve ticari sürülerdeki 40,1 milyon kuşun kaybıyla sonuçlandı. 2 salgın 2015 ve 2022’de hemen hemen aynı zaman dilimlerinde meydana gelse de, karşılaştırmaların da göstereceği gibi önemli farklılıklar gösterdi.

Salgınların olduğu dönem

H5N1 virüs suşunun ilk salgını, 8 Şubat 2022 yılında Indiana’daki bir hindi çiftliğinde tespit edildi. Sonraki günlerde yeni vakalar ortaya çıktı. Neredeyse aynı anda, Kentucky’deki bir hindi ve bir etlik piliç yetiştiricisi çiftlikleri enfekte oldu. Şubat sonu ve Mart başında, Delaware ve Maryland’deki yumurtacı ve piliç sürülerinde ve Missouri’deki bir piliç çiftliğinde ek salgınlar meydana geldi.

Mart ortasından itibaren, Iowa ve Wisconsin’deki birkaç büyük yumurta sürüsü etkilendi. Büyüyen Hindi üretim merkezi Minnesota’da ilk vaka 26 Mart’ta bildirildi. Takip eden haftalarda virüs hızla Minnesota ve Dakotas’a yayıldı.

15 Nisan itibariyle Pennsylvania’da bir küme gelişti. Özellikle yumurta tavuğu ve ördek çiftlikleri etkilendi. Colorado’daki yumurtacı çiftliklerdeki salgınlar Nisan ayının son haftasında da devam etti. Mayıs ayının son 2 haftasında enfeksiyon sayısı hızla azaldı, ancak Haziran ayı başlarında Colorado’da 2 büyük ticari yumurtacı sürüde virüs yeniden alevlendi. Son salgın APHIS tarafından 9 Haziran’da bildirildi.

2015 yılındaki durumla karşılaştırıldığında, salgının daha erken başladığı ve 2015 yılında yaşana salgından 2 hafta önce maksimum aşamaya ulaştığı görülüyor ( Şekil 1 ). Salgın, 2022 yılında 2015 yılına göre yaklaşık 3-4 hafta önce sona erdi.

Ayrıntılı bir analiz, farklı hava modellerinin muhtemelen önemli bir rol oynadığını, ancak iyileştirilmiş biyogüvenlik önlemlerinin de salgınlarda azalmaya yol açtığını göstermektedir.

Şekil 1 – USGS’ye göre 2022’de Kuzey Amerika’daki AI salgınları; 26 Haziran 2022’deki durum. 

Figure 1 – AI outbreaks in North America in 2022 according to USGS; status at 26 June 2022. Photo: USGS

Beden sınıflarına göre dağılım

2015 salgını neredeyse tamamen yumurta tavuğu ve hindi çiftliklerini etkilerken, 2022 yılında broyler ve ördek sürülerinde de salgınlar meydana geldi. Salgınların oranı ile bireysel kümes hayvanı türleri için hayvan kayıpları arasında açık bir dengesizlik vardı. Bu, sürü büyüklüklerinin dağılımına daha yakından bakmayı gerekli kılmaktadır.

Enfekte çiftliklerin ortalama büyüklüğünün karşılaştırılması, kısa sürede yumurtacı sürülerin özel durumunu ortaya çıkarır. Yumurtacı çiftliklerde vaka başına ortalama 1,3 milyon tavuk kaydedilirken, broyler çiftliklerinde ortalama 168.300, hindi çiftliklerinde ise sadece 42.600 civciv oldu. Bu değerler, bu kanatlı türleri için farklı çiftlik büyüklüklerini yansıtır. Yumurtacı çiftliklerde, 4 küçük sınıf (1 milyon tavuğa kadar) vakaların %55,5’ini, ancak kayıpların yalnızca %15,9’unu oluştururken, etkilenen daha büyük çiftlikler ölen veya itlaf edilen tavukların %84,1’ini oluşturuyordu.

Iowa’da 5 milyondan fazla yumurtlama yeri kapasitesine sahip sadece 2 çiftliğin toplam kayıpların üçte birini oluşturması özellikle dikkat çekicidir. Benzer bir durum, aynı 2 büyük çiftliğin de etkilendiği 2015 salgını sırasında da yaşanmıştı.

APHIS’in 2023 için duyurduğu ayrıntılı analiz, 2015’te kazanılan deneyime rağmen yüksek derecede patojenik virüsün neden tekrar ortaya çıkabileceğini muhtemelen açıklığa kavuşturacaktır. Özellikle, 2022’de Iowa’da etkilenen yumurtacı sürülerin sayısı, 2015’te olduğunun yaklaşık yarısı kadardı. çok daha fazla sayıda küçük çiftlik etkilenmişti. Geliştirilmiş biyogüvenlik burada bir rol oynamış olabilir.

Enfekte hindi sürüleriyle ilgili durum göz önüne alındığında, tutulan sürülerin ortalama olarak önemli ölçüde daha küçük olduğu ve çoğunlukla çiftçilere ait olduğu, büyük yumurta tavuğu çiftliklerinin ise tarımsal sanayi şirketlerine ait olduğu dikkate alınmalıdır.

Vakaların ve hayvan kayıplarının dağılımının karşılaştırılması, sürü büyüklüğü 10.000 ila 50.000 hindi olan çiftliklerin özellikle etkilendiğini ortaya koyuyor. Salgınların %73,3’ünü ve kayıpların %55,2’sini oluşturdular. Sadece birkaç büyük hindi çiftliği vardı (>100.000 yer), ancak bunlar toplam kayıplarda büyük bir paya sahipti. Etlik piliç çiftlikleri, hindi çiftliklerinden önemli ölçüde daha büyük sürülere sahipti. Bu, enfekte çiftlik başına 168.300 hayvanın yüksek ortalama boyutunu açıklıyor. 570.000 piliç yeri olan bir çiftlik hayvan kayıplarının %24,2’sini ve sürü büyüklüğü 100.000 ile 500.000 piliç arasında olan 6 çiftlik %61,5’ini oluşturuyor.

Uzamsal model

2015 yılında sadece 9 eyalette 227 kuş gribi salgını meydana geldi. 109 salgınla Minnesota ve 71 salgınla Iowa tek başına toplamın %79,3’ünü oluşturdu. Ayrıca, diğer kümes hayvanı türlerindeki birkaç küçük vaka dışında, özellikle hindiler ve yumurtacı tavuklar etkilenmiştir, bu da 2 durumun hindi yetiştiriciliği ve yumurta üretimindeki önemi ile doğrudan açıklanmaktadır.

2022 salgını, Minnesota’da 59, Güney Dakota’da 36, ​​Pensilvanya’da 17 ve Iowa’da 15 olmak üzere 20 eyalette 186 salgın sergiledi ( Tablo 1 ve 2 ). Genel olarak, 2022’de 2015’e kıyasla önemli ölçüde farklı bir mekansal model vardı. Orta Batı’nın kuzeyindeki eyaletlere ek olarak, Kuzeydoğu, Orta Atlantik ve ABD’nin batısındaki eyaletler de etkilendi. Bu, 2015’tekinden tamamen farklı bir dağılım modeliydi çünkü 2022’de Rocky Dağları’ndan Atlantik’e kadar eyaletler etkilendi ve bu da farklı enfeksiyon yollarına işaret ediyor ( Şekil 1 ).

Böckmann (2021), virüsün mekansal yayılımına ilişkin ayrıntılı analizinde, birincil enfeksiyonların büyük olasılıkla enfekte yabani kuşlardan virüs bulaşmasından kaynaklandığını belirtti. O halde daha fazla yayılma, diğer bulaşma yollarının bir sonucuydu, yani, ortak ekipman kullanımı, stoklama ve nüfus azaltma ekipleri, yem temini ve düşmüş hayvanların çiftlik arazisine giren kamyonlarla atılması. Özetle, 2 küme ortaya çıktı: hindi, yumurtacı, piliç ve ördek çiftliklerini etkileyen bir Orta Atlantik kümesi ve Orta Batı’da esas olarak yumurtacı ve hindi çiftliklerinin enfekte olduğu ikinci bir küme. Bu ikinci küme, 2015’teki kümeye çok benziyor (Böckmann 2021).

Özet ve görünüm

2015 salgınına ilişkin son değerlendirmesinde Böckmann, çiftçiler arasında hafife alınan salgın riskinin, sınırlı kaynak mevcudiyetinin (sermaye, teknik ekipman) ve devlet yetkililerinin büyük salgınlarla ilgili deneyim eksikliğinin, yıkıcı salgını ilk başta mümkün kıldığı sonucuna vardı. yer. Virüs, yumurtacı tavukların ve hindilerin yoğun nüfuslu bölgelerine girdiğinde, karşı önlem almak için çok geçti.

Kapsamlı bir izleme programından bilinen yabani kuş stoklarındaki hastalık baskısı, veterinerlik yetkililerini çiftçileri bir virüsün bulaşma riski konusunda daha da acil bir şekilde uyarmaya ve biyogüvenliği artırmak için önlemler almaya teşvik etmiş olsaydı, salgın belki de kontrol altına alınabilirdi. çiftlikler İlk salgınlardan sonra enfeksiyon yollarının izlenmesi de önemli olurdu.

APHIS’in 2016 yılında gerçekleştirdiği 2015 salgını sonrası analizi, mevcut açıkları ve gerekli önleyici tedbirleri açıkça gösterdi, ancak salgın insidansının az olduğu 5 yıllık bir süre, açıkça kendini güvende hissetmek için yeterliydi. 2015 salgınının münferit bir olay olarak görülmesinin bunda kuşkusuz katkısı oldu.

İki uçuş koridoru

2022 salgınının mekânsal modeline bağlam içinde bakıldığında, 2015’in (Windhorst 2015) aksine, birincil salgınlara yol açan şeyin yalnızca yabani kuşların ‘Mississippi uçuş koridoru’ değil, Atlantik koridorunda da salgınların birkaç merkez üssüne neden olan enfeksiyonlar meydana geldi (Ulusal Yaban Hayatı Sağlık Merkezi 2022). APHIS, Şubat 2022’de çiftçileri, 2 koridorun kuzeyinde virüs türünden (muhtemelen Kuzey Avrupa ve Kuzey Asya’dan ithal edilen) ölmüş yabani kuşların bulunmasının ardından ortaya çıkan yüksek enfeksiyon riski konusunda bilgilendirmiş olsa da.

Şubat ayı başlarında ilk salgınlar ortaya çıktığında, gerekli önlemler görünüşe göre sadece isteksizce başlatıldı. Yabani kuşlardan kaynaklanan yüksek enfeksiyon baskısı, hindi sürülerindeki ilk salgınlar, hindilerin kuş gribi virüsüne karşı yüksek duyarlılığı ve Orta Batı’nın kuzeyindeki yaygın barınma biçimleri (açık ahırlar) göz önüne alındığında, virüsün yayılmasını önlemek.

Ancak şaşırtıcı olan, Iowa’da 2015’te etkilenen aynı büyük yumurtacı çiftliklerde yeniden ortaya çıkan salgınlardı. Burada yönetim, görünüşe göre biyogüvenliği virüsün girmesi önlenecek şekilde iyileştirmeyi başaramadı. 40 milyondan fazla hayvan kaybı ve yine 2,5 ila 3 milyar ABD Doları tutarında ekonomik hasarla 2022 salgını, giriş riskini değerlendirmek için gelecekte 3 ana uçuş koridorunun kuzeyinde yabani kuşların daha da yakından izlenmesiyle sonuçlanmalıdır. erken bir aşama

Görünüşe göre, çiftçileri çiftliklerinde biyogüvenlik ihtiyacı konusunda eğitmek yine yeterli değildi. 2015’teki durumun tekrarı pek olası görülmedi ve kısa süre sonra yanlış bir güvenlik duygusuna yol açtı. Türkiye çiftçileri, giriş riskini azaltmak için kapalı ahırlara geçmeyi de düşünebilirler. Yine 5 milyondan fazla yumurtacı tavuğu kaybeden ve yumurta işlemeyi durdurmak zorunda kalan bir Iowa şirketi, çiftlik kompleksini dağıtmayı ve birincil üretim ile işlemeyi ayırmayı planladığını duyurdu.

Keyifli okumalar dileriz.

Kaynak: Poultry World

Print Friendly, PDF & Email

Turkish Poultry Net

Haberler ve Aylık Dergi bildirimi almak için Abone olun

Haftalık güncellemeler - Turkish Poultry Aylık Dergi bildirimi almak için kaydolun.

Daha fazla bilgi için Gizlilik politikamızı okuyun.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

Bir Cevap Yazın

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.