Dolar 32,3684
Euro 34,9598
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21 °C
Az Bulutlu

Antibiyotiksiz üretime yeni bir adım; Yeni Prebiyotiklerin keşfi

Dr. Natalie Morgan, ticari yumurtacı tavuk rasyonlarında prebiyotik kullanımının, kanatlı üretimi üzerine pozitif etkilerini ve antibiyotik kullanımını azaltmadaki katkılarını araştırıyor.
Ticari yumurtacı tavuklar broylerlerden daha uzun yaşamakta ve bu nedenle daha olgun bağırsak mikrobiyomları oluşturmaktadır. XOS ‘in olumlu etkileri artabilecektir.
Yakın gelecekte XOS Antibiyotiklere Alternatif olara kullanılabilir.

Print Friendly, PDF & Email

26 Nisan 2021

Uğraş Kaynarca – Veteriner Hekim

Kümes hayvanları besleme uzmanı Dr. Natalie Morgan, ticari yumurtacı tavuk rasyonlarında prebiyotik kullanımının, kanatlı üretimi üzerine pozitif etkilerini ve antibiyotik kullanımını azaltmadaki katkılarını araştırıyor.

New England Üniversitesi 2021 Bilim ve Yenilik Ödülü Sahibi Dr Natalie Morgan, 2021 Tarım, Balıkçılık ve Ormancılıkta Gençler için Bilim ve İnovasyon Ödülleri’nde Avustralya Yumurta Ödülü’nü kazandı. Dr. Morgan, ödülün nakdi karşılığı olan 16.800 USD ‘nı Ksilo-oligosakkaritler (XOS) adı verilen prebiyotiklerin yumurtlayan tavukların rasyonlarındaki  etkilerini incelemek için 8 haftalık bir projeyi finanse etmek için kullanıyor.

Dr. Natalie Morgen, “Yumurtacı tavuklarda XOS ‘in olumlu etkileri artabilecek.”

Dr. Morgan, “XOS ‘in, etlik piliçlerde bağırsak sağlığını ve üretimi önemli ölçüde iyileştirdiği çalışmalarda gösterildi, ancak yumurtacı tavuklar üzerindeki etkileri henüz araştırılmadı,” diyor ve ticari yumurtacı tavukların broylerlerden daha uzun yaşadığını ve bu nedenle daha olgun bağırsak mikrobiyomları oluşturduğunu belirterek, XOS ‘in olumlu etkilerinin artabileceğini söylüyor.

Uzun zincirli şekerler bağırsaktaki besin emilimini azaltır

Ticari kümes hayvanlarının rasyonlarında bulunan tahıllar, tavukların bağırsaklarındaki besin emilimini azaltan uzun zincirli şekerler içerir.

Uzun zincirli şekerler, önemli besinlerin boşa harcanması veya patojen bağırsak bakterileri için bir besin kaynağı görevi görmektedir. Bu sorunun üstesinden gelmek için, tüm ticari tavuk rasyonları, XOS de dahil olmak üzere uzun zincirli şekerleri daha arzu edilen formlara parçalayan bir enzim içerir. Bir prebiyotik olarak XOS yararlı bağırsak bakterilerini beslemektedir. Dr. Morgan, tavukların bağırsaklarında yararlı bakterilerin üremesi için tavuklara güvenmek yerine, prebiyotik olarak XOS ‘in doğrudan yeme eklendiğinde olacakları sorguluyor.

8 hafta sürecek projenin Nisan ayı sonunda başlaması bekleniyor. Dr Morgan, “Burada kampüste yapılacak çalışmada bireysel kafeslerde toplam 96 kanatlı kullanılacak. Tavuklar 2 farklı ksilan seviyesi, 3 farklı XOS seviyesi ve ksilanaz içeren veya içermeyen 12 farklı diyet uygulamasıyla beslenecek ”dedi .

Tavukların performansını artırmak için XOS

Dr Morgan, pilot projeden beklentilerini sıralıyor,

  • Tavuk yemi dönüşümünü ve üretkenliğini artırmak
  • Yumurtaların dışkı kontaminasyonunu azaltmak
  • Bağırsak Sağlığını iyileştirmek

Kanatlıların hastalığa karşı bağışıklığı arttığında antibiyotiklere olan bağımlılığı azaltıyor. “XOS ile beslenmenin, tavukların daha iyi bağırsak sağlığına ve sonuçta daha iyi performansa sahip olmasını sağlayacağını umuyoruz.” Dedi.

Daha iyi bağırsak sağlığı;

  • Kısa zincirli yağ asidi üretimi,
  • Mikrobiyota bileşimi,
  • Besin sindirilebilirliği
  • Bağırsak enzim aktivitesi

Daha iyi performans

  • Yumurta kalitesi,
  • Canlı Ağırlık

XOS Antibiyotiklere Alternatif olara kullanılabilir.

Dr. Morgan, “XOS ‘in yumurtlayan tavuklar için etkili bir prebiyotik olduğu gösterilirse, bağırsak sağlığını geliştirme yeteneği sayesinde potansiyel olarak antibiyotiklere alternatif olarak kullanılabileceğini” de sözlerine ekledi.

XOS, tahıllar nişasta için öğütüldüğünde elde edilen atık ürünlerden de çıkarılabildiğinden, üretim kazanımları için diğer yolların çoğunun sınırlarına gelindiği bir sektörde, kümes hayvanı üretiminde kazanç elde etmenin potansiyel olarak ucuz bir yoludur.

Kaynak: Poultry World

Keyifli okumalar dileriz

Antibiyotiksiz Üretim hakkında daha fazla yazıyı gözden geçirmek isterseniz,

Kanatlı Hastalıkları’ndan korunmanın temeli olan Biyogüvenlik hakkında önemli konuları gözden geçirmek isterseniz,

Print Friendly, PDF & Email

Turkish Poultry Net

Haberler ve Aylık Dergi bildirimi almak için Abone olun

Haftalık güncellemeler - Turkish Poultry Aylık Dergi bildirimi almak için kaydolun.

Daha fazla bilgi için Gizlilik politikamızı okuyun.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

Bir Cevap Yazın

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.